Thursday, November 5, 2015

Българската кутия на Пандора

Една „кутия пълна с тайни” вълнува българското общество напоследък. 17-годишната сензация Гери-Никол се нареди до най-големите играчи в родната политика. И тя като Борисов, Плевнелиев, Местан и компания раздели българите. Едни я харесват, други комплексирано й се подиграват; важното е, че варненката събра повече от 11 милиона гледания с дебютния си сингъл. Кутията на Гери-Никол се оказа една своеобразна кутия на Пандора, от която за пореден път изпълзяха разделението и комплексарщината на българския народ.
            Музиката, обаче не е толкова същетвен проблем. Има една друга кутия на Пандора, създала и създаваща беда след беда и до ден днешен. В средата на 80-те години на ХХ век Българската комунистическа партия извършва насилствено преименуване на повече от 850 000 български турци. Гавра, причинена на една десета от населението. Не харесвам комунизма, не симпатизирам, обаче и на турския етнос. Би  следвало да съм безразличен към този процес. От реваншистка гледна точка, стореното има някакъв резон. 500 години те са изнасилвали, потурчвали и убивали, сега е наш ред да асимилираме.

Колосална политическа грешка!

            Българските турци са кротки, работливи и търпеливи хора. След началото на репресиите общността им бавно, но сигурно започва да се капсулира. Терористичните актове не закъсняват. Склонен съм, дори да оправдая опитите за покушение срещу Тодор Живков. За тези хора, пък и струва ми се така е редно, честта е по-важна от живота. Атентатът на гара Буново, обаче отваря българската кутия на Пандора за пореден път. Три деца и четири жени умират. Създават се множество „протурски” организации. Вместо да се асимилират, мюсюлманите сегрегират още повече. С проваленото си „прочистване” на нацията, БКП забива един от последните пирони в собствения си ковчег. При прочитането на завещанието на мъртвата Партия, откриваме, че тя оставя на България един огромен тумор. Раковото образувание носи името Движение за права и свободи, а негови водачи са децата на БКП- бивши агенти на Държавна сигурност.
            И така Възродителният процес отвори кутията на Пандора. Унизи българските турци, сетне привдно затвори кутиятя и им върна имената. Върна им, обаче и управниците. Истински сменено бе само едно име: БКП за българските мюсюлмани стана ДПС. Те продължават да гласуват компактно, както преди 1985г. Хората, гаврили се с тях преди 3 десетилетия, използват гласовете им, за да се гаврят и с нас днес. Движението за права и свободи участва открито или задкулисно в управлението на страната през последните 25години. Растящият след всеки вот, процент гласове за ДПС ме кара да се замисля: Дали в българската кутия на Пандора е останала Надеждата? Може б трябва да питам Гери- Никол, все пак тя „знае всичките им схеми”...  


Роберт Лазаров

No comments:

Post a Comment