Sunday, February 14, 2016

Проблеми, пред които е поставено българското книгоиздаване

Българското книгоиздаване е поставено пред редица проблеми, които спират неговото развитие. Спират и пълноценното действие на цялата книгоиздателска система.
Един от проблемите е помощта от държавата. Към Министерството на културата е създаден Национален център за книгата, които се опитваше да подпомага дейността на българските книгоиздатели с програмата си „Помощ за книгата“, но досега безуспешно. Книгоиздатели, които са се възползвали от този вид държавно подпомагане, споделят, че са ограничавани по отношение на тиражите и цените и така вместо към стабилизация и печалба, ги води по-скоро към загуба.
Затруднения има и във веригата издател – разпространител. Трудно се възвръщат вложените в книгата средства и в повечето случаи издателят остава на минус. При консигнационно плащане, съществуват искания за 45-50% отстъпка от страна на разпространителя. Това е убийствено за издателя, то натоварва в крайна сметка читателя, който се отдръпва от книгата заради цената.
У нас липсват творчески фондове, които да изпращат и да финансират творчески отпуски на писатели, за да творят. Съществува център за изкуства „Сорос“, на който може да се разчита при нужда за такива жестове.
Данъкът добавена стойност (ДДС) е изключително висок за книгоиздателската индустрия. Това сочи, че държавата не стимулира просветната дейност, а я ограничава. Подобен висок данъчен процент има в скандинавските страни. В Дания ДДС-то на книгите също е 22%, но датските месечни възнаграждения са в пъти по-високи от българските и подобно сравнение е неуместно. Уместно обаче е да сравним книгоиздателския бизнес с харазтния. ДДС-то, което плащат хазартните босове е едва 7%. Коментар е излишен.
ДДС-то рефлектира и върху цените на учебниците. Българското семейство няма голяма покупателна способност, че да може да си позволи скъпи книги и учебници. Но според държавата не е така. ДДС-то не лишава и учебните помагала от тежестта си. В много страни ДДС за учебници няма.
Ето как изглежда ДДС в другите страни -  Австрия 10 %, Германия - 7 %, Финландия - 12 %, Унгария - 12 %, Исландия - 14 %, Украйна - 20 %, Албания - 20 %. В Естония, Ирландия, Латвия, Литва, Норвегия, Полша, Великобритания, Русия, Босна, Грузия, Казахстан ДДС върху книгите е 0 %! Неспоменатите държави имат ДДС между 3 и 7 %.
Зле на книгоиздаването се отразяват пиратските издания в интернет. Има форуми и торент сайтове, в които нови издания излизат в онлайн вариант. Голяма част от читателите, предпочитат да си спестят коричната цена и да прочетат книгата на смартфона/таблета/ електронния четец. Мълвата достига до второ, трето лице и лишава книгоиздателя от продажба на продукта.
Трудно е увеличаването на четящата аудитория. Продажбите на книги отчитат спад. Според издатели числото на потребяващи книги българи е в застой, въпреки това продажбите вървят към отрицателни темпове.
Разпространителите на книги имат своите притеснения. Големите книжарници имат високи разходи, а ниската покупателна способност води до затруднения те да бъдат оправдани. Това им пречи да обучават качествени кадри. Имат назначени консултанти по продажбите, но те не са компетентни, защото не са обучени.
Асоциация „Българска книга“ предлага обучение за компетентни кадри с интерес към литературата, което се провежда всеки месец. Интересът към обучението не е особен.
Това са само част от проблемите, пред които е изправено българското книгоиздаване. Някои от проблемите се решават лесно и за кратък период от време, но други, свързани с държавни решения изискват време, решителност и прозрение. Всеки народ има нужда от културно проглеждане и книжовно наследство. Да не позволяваме държавата да ни лиши от него.

Илия Узунов, 2 курс

No comments:

Post a Comment