Thursday, February 18, 2016

Описание на политик - За себе си в трето лице

В един филм казаха, че очите никога не лъжат. Напълно съгласен съм, харесвам филма. Напоследък все по-често се уверявам тъкмо в това и в способността си да определям  хората по очите им. Външният вид и облеклото оставям на заден план. Не знам дали съм надарен с някакво особено усещане или това просто е плод на вътрешната ми интуиция, но ми е достатъчен само един-единствен поглед, за да разбера дали ще имам желанието за втори. Очите са и огледало на душата, казаха в друг филм или беше книга, не помня. И за това сега, когато ми се налага да опиша някого, първата призма, през която бих пречупил разсъжденията си, е имено тази на очите.
А когато се взрем в очите на българския политик, често виждаме в тях променливи картини. На моменти са спокойни и умерени, мирни. Понякога пък са разтревожени и замислени, нерядко не знаят накъде да погледнат. Има и случаи, в които около зениците им бушуват гръмотевични бури и ветровете в тях нахлуват от най-разнообразни посоки. В един по-задълбочен поглед, иззад хребетите на въображението ни, откриваме и извора на всичките онези сълзи, изплакани през вековете, на които стъпва и българската ни орисия, на които се дължи и кривогледството ни като народ. Винаги с едното на запад, а с другото на изток. До тук става ясно, че говорим за една силно контрастна личност. Когато се взрем в очите на българския политик, прочитаме обърканата метафора на съвремието ни.
И ни става ясно, че не можем да снемем поглед от очите на българския политик, понеже там откриваме своя собствен образ, отражение на родната действителност, макар и генерализирана, макар и с изключения. И когато плюем по някого, всъщност плюем по себе си. Не може да става дума дали по желание ще погледнем отново в очите този човек, защото сме длъжни да го правим. Докато не вникнем в тях и съответно в себе си. За това, когато описваме българския политик, всъщност трябва първо да опишем себе си като избиратели и да преценим дали оправдаваме претенциите, които имаме. Дали се харесваме сутрин в огледалото е реторичният въпрос, с който най-точно бихме могли да опишем съвременния 

български политик.

И дали ще искаме да има втори поглед. 

Панайот Стефанов

No comments:

Post a Comment