Sunday, February 14, 2016

Отличителните белези на политик - Лютви Местан

Шампиони по отсъствия, национални предатели, победители в състезание за некадърници – това са само малка  част от негативните етикети, с които българските политици се славят.  Външният вид на мъжете е сходен – костюми, предимно в тъмни нюанси, светла риза и тъмна вратовръзка. Подстрижките им са поддържани, аксесоарите -  оскъдни. Дамите в политиката са доста по-екстравагантни. Нашумяла през последните години е прическата френско каре, която е съпътствана от боя с руси нюанси (Ана Баракова, Цецка Цачева, Мая Манолова).
По-сериозно внимание на външния вид и отличителните черти в характера ще отделя на Лютви Местан. Господин Местан е лидер на Движението за права и свободи (ДПС) от 19 януари 2013г., когато се провежда 8-та национална конференция на партията. Преди това заема поста заместник-председател на същата партия.
Външният вид на Лютви Местан е лесно разпознаваем. Политикът винаги стилизира лицето си с брада катинарче, бяла на цвят. Фризурата на Местан е добре оформена – носи косата си сресана назад. Относно цвета ѝ въпросният няма притеснения и е оставил естествените си бели тонове. Предната космена линия на Лютви Местан с годините се измества назад, а косата на темето му оредява. Задължителен аксесоар за политика са диоптричните очила тип корда, които са едни от най-дискретните модели на пазара. Очила създават интелигентен вид у хората, които ги ползват.
Лютви Местан се слави и като един от най-суетните мъже в парламента. Аутфитът на лидера на ДПС се поддържа от съпругата му Ширин Местан, дългогодишен шеф на Агенцията за закрила на детето. Цветовете на костюмите му преобладават в черен, тъмносин и графитен цвят. Вратовръзката е неделим аксесоар от облеклото на депесаря. Тя преобладава във вишнево червено, черно или в някой от нюансите на синьото, предимно тъмните. Ризите, с които се появява Местан са предимно бели. Избягва изпъкващите цветове, иде ли реч за цвят на риза. Предпочитани марки костюми на политика са „Кавали“ и „Мануел“. Преди време Местан доби известност като единствения депутат, който притежава и парадира с писалка "Карандаш". Цената на швейцарското бижу на депесаря бе над 10 000 лв. След публикации в медиите Местан обясни, че писалката му е подарък.
Фигурата си Местан поддържа със специален хранителен режим, с помощта на който успява да свали 15 кг. и подменя гардероба си изцяло, с нови маркови одежди. За да постигне успех, Местан спрял тотално концентрирания алкохол и бирата. Позволява си само бяло вино и по-рядко - червено. Отказал се е и от всякакъв вид сладко. Без плодовете. За тях също има система - не ги яде вечер. Драстично е намалил и хляба - позволява си до една филийка черен хляб на ден.
Стриктното спазване на правилата за политически коректно изразяване и изобилието от евфемизми е характерен за Лютви Местан. Говорът му е придружен от клишета, интернационална лексика, абстрактна лексика и висока честота на вметнати констукции. Доцент Андреана Ефтимова, доктор по общо и сравнително езикознание, определя този стил на говорене като „брюкселски новоговор“ или „дървен език“. По този начин Лютви Местан държи голяма част от избирателите си в неведение за нещата, които иска да каже. Езикът му е недостъпен за голяма част от привържениците на партията, която ръководи.
По време на интервюта, конефренции, при изказване на мнение в Народното събрание Местан прави паузи по време на говоренето, които помагат, за да изпъкнат основните му мисли.
Подчертаващите жестове са присъщи на Лютви Местан. Те наблягат на мисълта, обогатяват я и я подсилват. Често изказванията му са придружени с ръкомахане с едната ръка и присвити пръсти или широко отворени ръце. Прекаляването с жестикулациите в едно изказване се възприема като маниерничене. Използването на един и същи жест многократно започва да привлича вниманието.

В повечето си интервюта Лютви Местан не започва с директен отговор на зададения му въпрос, а с встъпление. В ходя на интервюта отменя въпросите или им отговаря като прави промяна, която е изгодна на самия него.

Илия Узунов 

No comments:

Post a Comment