Sunday, February 14, 2016

Българи you-nazi

Много постижения на достойни за уважение българи са извисявали страната ни на световно равнище. Не само спортни, но и социални постижения ще спомена в настоящия материал. Хората, имащи смелост да се борят и доказват в името на родината и каузата, с която се захващат, са юнаци.
Успехите на "Лудогорец" в Европа накараха всички български фенове, дори и неутралните, да се възхитят на усилията на този отбор. След трите титли в родния шампионат, някак закономерно дойде пробивът в Шампионската лига. Усилията на ръководството и футболистите даде резултат – участие в групите на турнира заедно с един от най-добрите клубове – "Реал Мадрид", "Ливърпул" и "Базел".
През последните години българската художествена гимнастика започна да възвръща позициите си на световния подиум. През 2014 г. обаче ансамбълът, воден от треньора Ина Ананиева, постигна онзи успех, който трябваше да затвърди прогреса. След 18-годишно чакане, българките спечелиха световното злато в многобоя, а имената на истинските герои са Ренета Камберова, Михаела Маевска-Величкова, Цветелина Найденова, Цветелина Стоянова и Християна Тодорова.
Физикът Теодосий Теодосиев спестява от години лев по лев от учителската си заплата, за да превърне в реалност една своя идея. През последните 40 години той се е отдал на една мисия: да създава таланти в областта на физиката, въпреки липсата на пари и остарялата техника, с която работи. Учениците му обират медалите на всички олимпиади, а  университети като Харвард и Принстън се състезават за тях. Човекът, който събуди душите на стотици млади хора и им даде път за развитие има повод да се усмихва. Но не го прави често, защото го чака още много работа.
Волейболистите от националния отбор на България постигнаха феноменален успех и се класираха за полуфиналите на европейското първенство за мъже в София. Възпитаниците на Пламен Константинов победиха категорично Германия с 3:0 в 1/4-финална среща, която се игра пред над 13 000 страхотни фенове в столичната “Арена Армеец”.
Най-голямата българска гордост в последните години е Григор Димитров. Тенисистът направи недостижимото до този момент. Влезе с гръм и трясък в Топ 10 на световния тенис и със сигурност ще остави сериозна следа. 23-годишният талант вече печели на всякакви настилки. Триумфира в три турнира през изминалата година – на клей, трева и твърди кортове. Григор Димитров направи първия си голям четвъртфинал на Откритото първенство на Австралия, а след това и полуфинал на Уимбълдън. Димитров стартира годината като 23-ти в света, за да достигне до номер 8.
Станка Златева или още известна като Златното момиче на България е един от най-успешните състезатели в борбата. Носител на два сребърни олимпийски медала, петкратен световен и шесткратен европейски шампион, Станка Златева е първата българка, участничка на Олимпийски игри в женската борба и първата българска световна шампионка по борба. Най-успешната ни състезателка по борба има желание да участва на летните олимпийски игри в Рио де Жанейро през 2016 г. в трети опит да спечели златен медал.
България беше домакин на престижния музикален конкусрс „Детска евровизия“ на 21 ноември в зала „Арена Армеец“. Крисия, Хасан и Ибрахим дадоха този шанс на България. Организатор на конкурса е БНТ.

Това са само част от постиженията на България до сега. Повод за силна гордост или стимул за още по-големи, преценете сами. Със сигурност хората, включили се в изброените постижения са юнаци – достойни за почит.

Илия Узунов

No comments:

Post a Comment